Stiefouders en kinderalimentatie

Ons kantoor heeft een vrij grote ‘familiepraktijk’. Daarbij moet u vooral denken aan echtscheidingen en alles wat daarmee samenhangt. Regelmatig krijgen wij dan ook vragen voorgelegd over kinderalimentatie. Soms gaan die vragen over de nieuwe partner van de ex-partner. “Moet de nieuwe partner van mijn ex niet gewoon bijdragen in de kosten van mijn kinderen?”
Toegegeven: het voelt niet onredelijk dat de nieuwe partner (stiefouder) meebetaalt aan de kosten van de kinderen van zijn of haar partner (stiefkinderen). In de praktijk gebeurt dat natuurlijk ook vaak. En toch bestaat er volgens de wet voor stiefouders niet altijd een zogenaamde ‘onderhoudsverplichting’.
Als de stiefouder niet met de ouder van de kinderen is getrouwd of geen geregistreerd partnerschap met hem of haar is aangegaan, dan hoeft de stiefouder niet mee te betalen aan de kosten van de kinderen. Dus als de stiefouder van uw kinderen “slechts” samenwoont met uw ex-partner, dan is hij of zij niet onderhoudsplichtig. Dat betekent niet automatisch dat bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap de stiefouder áltijd moet bijdragen in de kosten van de kinderen. In de wet staat namelijk dat de getrouwde of geregistreerde stiefouder alleen onderhoudsplichtig is als zijn of haar stiefkinderen ook “tot het gezin behoren”. De feitelijke woonsituatie geeft dan dus de doorslag, waarbij er vaak discussie is in geval van uitwonende kinderen of bij LAT-achtige relaties.
Als de nieuwe partner van uw ex-partner onderhoudsplichtig is ten aanzien van uw kinderen, dan heeft dit invloed op de verhouding waarin moet worden bijgedragen in de kosten van hun opvoeding en verzorging.
Heeft u vragen over een mogelijke onderhoudsverplichting van de nieuwe partner van uw ex-partner? Of heeft u andere vragen over kinderalimentatie? U kunt bij ons terecht voor een gratis en vrijblijvend gesprek tijdens ons inloopspreekuur, elke dinsdag van 17:00 tot 18:00 uur. Vraagt u voor familiezaken naar mr. Manuela Michiels of naar mij.

Mr. Bart Molenaar is als advocaat, net als mr. Manuela Michiels, binnen Bonnier advocaten werkzaam binnen de personen en familierechtpraktijk.


Linkedin