Betaald is betaald

Een automobiliste die vorig jaar in de Pijp een parkeerbewijs kocht, maar verzuimde haar kenteken correct in de parkeerautomaat in te voeren, hoeft haar parkeerheffing niet te betalen. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam bepaald.

Kenteken
De vrouw parkeerde haar auto vorig jaar juli in de Daniël Stalpertstraat, betaalde parkeerbelasting van € 16 en plaatste het betaalbewijs zichtbaar achter de voorruit. Volgens haar werkte het aanraakscherm van de betaalautomaat niet goed en had ze per ongeluk het verkeerde kenteken ingetoetst. De gemeente stelt dat nu er geen juist kenteken in de automaat is ingevoerd en de heffing terecht is opgelegd.

Tegenbewijs
De rechter bepaalt op basis van vaste jurisprudentie dat het aan de gemeente is om te bewijzen dat dat er geen parkeerbelasting is betaald. In het algemeen kan worden volstaan met de constatering van de controleur dat er niet betaald is voor een specifiek kentekennummer. Maar, zegt de rechtbank, de belastingplichtige heeft de mogelijkheid tegenbewijs te leveren. In deze zaak vormen foto’s van de geparkeerde auto waarop het betaalbewijs en de naheffingsaanslag zichtbaar zijn en een rekeningafschrift van de betaalde € 16 volgens de rechtbank voldoende bewijs dat de vrouw voor haar eigen auto parkeerbelasting heeft betaald.

Uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2014:2631

Bron: Rechtspraak.nl